Yüzün geneline etki eden ve ilk bakışta en çok dikkati çeken bölge burundur. Doğuştan ya da sonradan oluşan burun şekli bozuklukları kişide özgüven sarsılmasına sebep olabilir. Gelişen tıp teknolojileriyle birlikte artık burun estetiği oldukça kolay bir işlem haline gelmiştir. Rinoplasti olarak da adlandırılan burun estetiği, şekil bozukluklarını gidermeye yönelik bir operasyondur. Burundaki şekil bozukluklarının giderilmesi yüz güzelliğini önemli ölçüde etkiler. Burun ile meydana gelen yüz güzelliği ise kişide psikolojik açıdan olumlu bir etki yaratır.
Yüz estetiği alanında en çok tercih edilen uygulamalardan biri burun estetiğidir. Doğuştan ya da çeşitli travmalarla oluşan şekil bozukluklarını gidermek amacıyla burun estetiği yaptırılabilir. Burundaki şekil bozuklukları kimi zaman solunum sıkıntılarına da sebep olabilir. Bu operasyon ile hem estetik kaygı giderilir hem de solunum sorunu ortadan kaldırılır. Burun estetiği ameliyatlarında burnun yeniden şekillendirilmesi gerçekleştirilir. Burundaki kemik ve kıkırdak yapısı üzerinde yapılan oynamalarla yüz için en ideal şekil ortaya çıkarılır.
Burun estetiği, kemer adı verilen burnun kemik kısmındaki çıkıklık, kıkırdak yapısındaki şekil bozukluğu, burun kanatlarının fazla çıkık ya da büyük olması, burunun yüze göre fazla büyük ya da küçük olması gibi nedenlerle yaptırılabilir. Bütün bunların yanı sıra hokka ya da küçük bir burna sahip olma isteğiyle de burun estetiğine başvurulabilir.
Burun estetiği ameliyatı yapılmadan önce burnun iç ve dış yapısı değerlendirilerek burundaki sorun tespit edilir. Endoskopik muayene ile solunum güçlüğüne sebep olan şekil bozuklukları saptanır. Duruma göre 7 farklı açıdan fotoğraf çekilerek dijital bir ortamda kişinin isteklerine ve yüz şekline en uygun burun şekli tasarlanır.
Burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilir. Ciddi şekil bozuklukları açık teknik ile gerçekleştirilir. Açık teknik ile yapılan ameliyatlarda cerrahın görüş alanı çok daha geniştir. Buna bağlı olarak iyileşme süreci biraz daha uzun olabilir. Kapalı teknik ise burun deliklerinin içine yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Cerrah için dar bir görüş alanı olsa da iyileşme sürecinin daha kısa olmasıyla sıklıkla tercih edilir.